Fitch се подготвя да понижи кредитния рейтинг на редица европейски банки

share

Според немския вестник Handelsblatt агенция Fitch се подготвя да намали кредитния рейтинг на редица европейски банки, включително на немските гиганти Deutsche Bank и Commerzbank.

Цитирайки свои неназовани финансови източници, изданието отбелязва, че още в началото на настоящата седмица Fitch ще понижи кредитните рейтинги на доста европейски търговски банки с една до максимум четири степени, пояснява БНР.

Кредитната агенция предупреди за подобно действие през април като реакция на факта, че европейските правителства са все по-малко склонни да оказват бъдеща подкрепа на банките, ако те изпаднат във финансова криза. През миналата година Европейският съюз одобри нова политика, според която в случай на нови проблеми в банковата сфера тежестта ще бъде понесена основно от облигационерите на конкретната закъсала банка, а не както беше по време на последната финансова криза - от данъкоплатците в дадената страната.

Вестникът съобщава, че става въпроса за дузина водещи финансови институции в Европа включително и за понижение на кредитния рейтинг на големите немски банки Deutsche Bank и Commerzbank.

От агенция "Фич" отказаха да коментират като Handelsblatt посочи, че говорител на кредитната агенция не е пожелал да потвърди или да отхвърли информацията на изданието.

Според немското издание Fitch ще понижи слабо (вероятно с една степен) кредитния рейтинг на Deutsche Bank, но и доста по-агресивно рейтинга на Commerzbank.

Водещи новини

Още новини