Следващият френски президент ще е социалист?

gettyimages
share

Избраният в неделя кандидат на френските социалисти за президентските избори догодина Франсоа Оланд би спечелил с 68 % от гласовете срещу 38 на сто за настоящия държавен глава Никола Саркози на втория тур, показва допитване, цитирано от АФП.

Намерение да гласуват за Оланд на първия тур заявяват 35 на сто от участниците в допитването, а за Саркози - 25 %. Водачката на крайната десница Марин Льо Пен остава трета с 16 %, следвана от центриста Франсоа Бейру, за който възнамеряват да гласуват 9 на сто от запитаните, проучването.

Амбицията на Саркози да завърши начело на втория тур изглежда доста трудно осъществима при положение, че 61 % от французите днес изключват възможността да гласуват за него на първия тур. Прехвърлянето на гласове към левицата и центъра на втория тур ще даде възможност на Оланд да събере 62 % от вота. От друга страна, 65 процента от запитаните смятат, че президентският проект, който ще представи Оланд, е по-скоро десноцентристки, а 19 на сто го смятат за истински ляв.

Според 59 на сто от анкетираните Френската социалистическа партия излиза укрепнала и по-единна от първичните избори, на които бе излъчен Оланд.

Водещи новини

Още новини