Ето снимки на папа Бенедикт XVI като нацист

share

Въпросът с миналото на папа Бенедикт ХVI отново се разгоря след като актрисата Сюзън Сарандън нарече главата на римокатолическата църква нацист.

Йозеф Ратцингер, както е светското име на настоящия папа е роден в селцето Марктъл ам Ин в Бавария. Кръстен е на баща си, който е полицай. Йозеф Ратцингер младши е трето и най-малко дете в семейството. На 14 годишна възраст, според тогавашните закони, постъпва в Хитлерюгенд и преминава обучение по противовъздушна отбрана. Участие в боеве обаче не му се налага да вземе. При идването на съюзническите войски за кратко е задържан в лагер за военнопленници като германски войник, но скоро след това, в лятото на 1945 г. е освободен.

От Ватикана отрекоха нацисткото минало на своя духовен водач. „Йозеф Ратцингер никога не е членувал в „хитлерюгенд” – идологическата нацистка организация. Той е бил 16-годишен семинарист, когато е бил зачислен в спомагателен корпус за защита от бомбардировките на Съюзниците”, коментира ръководителят на прессекретариата на Светия престол Фредерико Ломбарди. Снимките от досието на Ратцингер обаче говорят сами по себе си...

 

Водещи новини

Още новини