Унгария: ЕС ще разреши Русия да строи в нашата АЕЦ

gettyimages
share

Унгария и Европейският съюз ще постигнат споразумение за сделката между централноевропейската държава Русия за изграждането на атомната електрическа централа Пакш, заяви представителят на премиера в Будапеща Виктор Орбан – Янош Лазар, предаде РИА Новости.

Британският в. Файненшъл таймс по-рано написа, позовавайки се на източници в Брюксел, че ЕС е блокирал договореността между Москва и Будапеща за разширяването на АЕЦ Пакш на стойност 12 млрд. евро. Според изданието решението е било взето на срещна на енергийните министри на 28-те миналата седмица.

"Има голяма вероятност всички проблеми да бъдат урегулирани в най-скоро време. Ние ще постигнем споразумение с Брюксел и условията ще бъдат приемливи и за нас, и за блока", е заявил представителят на правителството в Будапеща пред унгарско радио.

Освен това представителят на Унгария в Европейската комисия Тибор Наврачич потвърди, че органът на изпълнителната власт на ЕС миналата седмица е одобрил предложението на Европейската общност за атомна енергия (Евратом) сделката да бъде блокирана.

"Замразяването на сделката не в интерес на ЕС, Европа се нужда е от атомна енергия", подчерта Лазар.

Пакет от документи за сътрудничеството в областта на енергетиката между двете страни бе подписан при посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща в началото на 2015 г.

Водещи новини

Още новини