Бареков: Да се намали влиянието на правителствата в Европейската прокуратура

Булфото
share

В бъдещата Европейска централизирана прокуратура да бъде намалено влиянието на правителствата на 28-те членки. Такава идея защити евродепутатът от ЕКР и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков. Той направи изказване в Страсбург по време на дебат за годишния доклад за 2013 г. на Георги Пирински относно защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата с измамите, съобщиха от пресцентъра на "България без цензура".

Бареков защити идеята за Европейска прокуратура и подчерта, че противниците й трябва да са наясно, че създават предпоставки за толериране на престъпленията и измамите. „Така на практика Европейският съюз става съучастник в престъпленията срещу себе си“, предупреди евродепутатът.

„Това налага определянето на представител на централното прокурорско бюро във всяка една държава-членка“, изтъкна Бареков и припомни, че българската прокуратура не е получила подкрепа от няколко български правителства, които са показали висока търпимост към корупцията.

„До този момент ОЛАФ успешно установява измами с фондовете, но не притежава правомощията и компетенцията да защити ЕС и неговите граждани“, подчерта евродепутатът и посочи, че като представител на държава-член, която е под мониторингов доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред, е особено чувствителен към темата.

Водещи новини

Още новини