Жертвите на престъпления в ЕС получават нови права до края на 2015 г.

share

Жертвите на престъпления в Европейския съюз ще получат нови права до края на годината с изтичането на срока за прилагането на съответната директива, съобщи Европейската комисия.

Пострадалите от действията на престъпници ще могат навсякъде в ЕС да съобщават за това какво им се е случило на майчиния си език или на език, който разбират (право да разбираш и да бъдеш разбран). Това право важи и когато жертвата на престъпление не ползва някой от официалните езици в ЕС. Жертвите имат правото да получат съдействие от съответните организации, независимо дали официално съобщят за извършено престъпление.

Пострадалите получават правото да бъдат информирани, ако престъпникът няма да бъде подведен под отговорност, както и да обжалват такова решение. Когато жертвите на престъпление може да бъдат нападнати отново от престъпника (в хода на съдебното дело или след това), те трябва да получат специална защита. Право на защита в определени случаи ще получават и членовете на семейството на жертвата на престъпление.

Дава се пример с жена, нападната и обрана в чужбина (в рамките на ЕС). Тази жертва на престъпление ще има правото да даде показания на майчиния си език в полицията, както и на разбираем за нея език да бъде информирана какви са следващите стъпки в процедурата. След като се прибере у дома, властите в държавата на престъплението й изпращат данни за хода на следствието. При съдебно дело жертвата ще може да участва в процеса, без да е необходимо да среща отново обвиняемия. Ако престъпникът бъде изпратен в затвор, жертвата ще има правото да поиска да узнае кога той напуска мястото за лишаване от свобода.

Жертвите на престъпления зад граница ще имат правото да подават заявления за държавно обезщетение. В такива случаи държавата на произход трябва да окаже съдействие в процедурата, а държавата, където е било извършено престъплението, следва да обезщети пострадалия. Всички държави в ЕС трябва да имат механизъм за "честно и съразмерно" обезщетяване на жертви на умишлени тежки престъпления. Посочените промени влизат в сила във всички държави от ЕС до 16 ноември тази година

Водещи новини

Още новини