Киев и ЕС ще продължат преговорите след Нова година

  • 24 декември 2013 18:29

  • 1125
  • 2
Киев и ЕС ще продължат преговорите след Нова година
©

Украйна и Европейският съюз ще продължат да преговарят по споразумението за асоцииране в началото на 2014 година, след като приключат новогодишните празници. Това съобщи украинският външен министър Леонид Кожара, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Вече се състояха два кръга преговори в Брюксел. Сега започна "политическата ваканция" по повод празниците в Европа. След празниците Украйна ще възобнови преговорите", каза Кожара. Той същевременно отбеляза, че срещата на върха във Вилнюс в края на ноември е щяла да бъде провал за Украйна, ако на нея Киев беше подписал споразумението за асоцииране с ЕС. "А сега това не е провал. Напротив, това ни даде възможността да подпишем изгодни споразумения с Русия", заяви украинският външен министър. По думите на Кожара Украйна сега е в по-изгодно положение, отколкото преди срещата на върха във Вилнюс на 28 и 29 ноември. "Сега спокойно можем да продължим преговорите с ЕС за асоцииране", каза той.

Кожара съобщи още, че Украйна и Русия ще се консултират за съгласуване на външната политика. "Ще водим консултации с Русия за съгласуване на външната политика. В частност моля руския си колега Сергей Лавров да подкрепи Украйна в стремежа й да стане непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН", заяви украинският външен министър.

Последвайте канала на

БТА
1125 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Константин, Украина

2013.12.28 | 17:32

1
Я украинец, и все мои родственники и друзья не хотим в ЕС. Наше будущее с Россией у нас там много родственников и друзей. Моя мать русская и этим все сказано о моем отношении к России. Мы едины навеки Россия, Украина и Беларусь. И мы должны быть верными друзьями всем славянским народам.

2013.12.28 | 17:32

2
Е, хубаво е че има още и здравомислещи украинци.

Добави коментар

Водещи новини