Британската премиерша замесена в данъчни измами

gettyimages
share

Медии на Острова отправиха тежки критики спрямо британския премиер Дейвид Камерън, коментира ТАСС.

Съпругата на министър-председателя на Обединеното кралство Саманта бе обвинена, че работи във фирма, която избягва плащане на данъци. Издания от Лондон твърдят, че жената на стопанина на Даунинг стрийт 10 изпълнява длъжността креативен консултант в компания, чиято майка е регистрирана в Люксембург и заради това не внася дължимите данъци и такси в британската хазна.

Разкритията на медиите стигнаха и до Камерата на общините (долната камара на органа на законодателната власт). Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Том Блекиншоп вчера попита премиера по време на парламентарния контрол дали сред неговите роднини или познати има хора, които работят в компании, използващи облекченията във Великото херцогство и по този начин не избягват плащането на данъци в Обединеното кралство.

Камерън отговори: От предишния кабинет на Вашата партия ние наследихме ситуацията, когато голяма част от нашите фирми бяха принудени да напуснат Великобритания. Сега обаче има тенденция към завръщането на бизнеса у нас.

Европейската комисия наскоро обяви, че е започнала още разследване срещу стотици мултинационални компании, които са сключили споразумения с властите на Люксембург по сигнал на властите в Белгия. Комисарят на конкуренцията Маргрете Вестгатер заяви, че разследването е продължение на скандала Люкслийкс. Аферта със стотици фирми, които са сключили договори с Великото херцогство, засегна и председателя на ЕК. Жан-Клод Юнкер бе изправен пред вот на недоверие. Той бе обвинен, че като премиер на страната е позволил сключването на сделката. Депутатите от Европейския парламент оставиха Юнкер на поста.

Водещи новини

Още новини