Евродокладът: Напредъкът е бавен, необходими са още стъпки (обновена)

gettyimages
share

България трябва да предприеме още стъпки за подобряване на положението в страната, пише в мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК), предаде БНР.

В документа на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз за борбата с корупцията и организираната престъпност, обхващащ период от една година, се посочва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

Докладът, отбелязва, че за разглеждания период в страната имаше три различни правителства и трудна парламентарна ситуация. Според документа това е допринесло за липсата на решителност за реформи. Придвижването на реформите напред изисква признаване на проблемите и идентифициране на мерки за решаването им. В това отношение настоящото правителство и парламент предприеха важна стъпка чрез одобряването на стратегия за съдебна реформа, която предвижда насоки за бъдеща работа в редица области. Те обаче трябва да бъдат следвани и прилагани, за да бъде демонстрирана убедителна промяна, се посочва още в документа.

Политическата несигурност и другите предизвикателства през изминалата година направиха трудна задачата за реформи в България. Все пак е положителен знак, че в голям брой области проблемите бяха признати и бяха идентифицирани решения. Сега е време за действие. Реформите, посочени в нашия доклад, ще помогнат за възвръщане доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната, посочва в официалното съобщение първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

България е родина на талантливи и работещи здравата хора, които искат да видят как промяната става и пуска корени. Механизмът остава ценно средство за разгръщането на напредъка и е подкрепен от мнозинството българи. Сега е време да бъде постигнато политическо съгласие за ускоряване на реформите, заявява зам.-председателят на ЕК. Източници от ЕС, свързани с действието на механизма и пожелали да запазят анонимност, коментираха, че приемането от Народното събрание на стратегията за съдебна реформа е най-важното постижение на България в последната година, що се отнася до областите под наблюдение. Ще следим много задълбочено прилагането на стратегията, добавиха експертите, цитирани от БТА.

Според тях борбата с корупцията у нас трябва да бъде по-убедителна. По техните думи по въпроса с организираната престъпност все още съществуват недостатъци. Особено важно е признаването на проблемите, намирането на решенията и постигането на резултати, посочиха източниците.

Водещи новини

Още новини