Италиански вестник: Давид победи Голиат

gettyimages
share

Радикалната левица СИРИЗА с историческа победа в Гърция, но и нуждаеща се от съюзник, за да има мнозинство в парламента, пише италианският икономически всекидневник "Соле вентикуатро оре" по повод предсрочните парламентарни избори в Гърция и победата на партията на Алексис Ципрас.

Като най-вероятни поддръжници на СИРИЗА се очертават партията Реката на разследващия журналист Ставрос Теодоракис и партията Независими гърци на Панос Каменос. Двете партии, втората от които е дясна, вече предложиха подкрепата си за СИРИЗА. Теодоракис подчерта, че не трябва да се допусне сценария от 2012 г., когато за два месеца (май, а после юни) имаше парламентарни избори в страната поради невъзможност след първия вот да се състави правителство.

Програмата на СИРИЗА предвижда предоговаряне на част от гръцкия дълг и край на политиката на икономии, наложена от Европейския съюз през последните години - два пункта, които притесняват Европа и я карат да се страхува от нова сериозна финансова криза, както в самата Гърция, така от зараза в страните по периферията на зоната държави, използващи общата валута. Но все пак заразата днес изглежда по-ограничена в сравнение с отпреди 2-3 години, след като преди броени дни Европейската централна банка обяви мащабен план за хиляди милиарди евро за подпомагане на еврозоната и благодарение на антикризисните фондове, създадени от ЕС, отбелязва изданието.

Възходът на СИРИЗА е израз на две неща - на това, че беше грешка да се описва Алексис Ципрас като медиен и временен феномен и на това, че този възход е доказателство за най-колосалното преминаване на гласове в новата новата европейска история, отбелязва в. "Стампа". СИРИЗА успя да обедини галактиката от леви гръцки движения и превзе гласовете на социалистите от ПАСОК, припомня изданието. Сега новото лице на Гърция е роденият през 1974 г. в Атина Алексис Ципрас. Инженер, започнал кариерата си в политиката в средите на комунистите и през 1999 г. станал генерален секретар на младежката организация на Синапсисмос, една от формациите вляла се после в СИРИЗА. През 2001 г. се опитва с група протестиращи да стигне до срещата на върха на Г-8 в Генуа, но е изгонен. Първата победа в политиката на Ципрас е през 2006 г. на административните избори в Атина, за които той се кандидатира от листата Отворен град. През 2009 г. влиза в парламента, а година преди това оглавява Синапсисмос и заменя евроскептичния лидер на това движение Алекос Алаванос. Тогава Ципрас е едва на 33 години. През следващите години СИРИЗА успя да обедини електорат от марксисти, еколози и социалдемократи. Но през годините исканията на Ципрас от анулиране на гръцкия дълг и приватизация и национализация на банките се смекчиха и се превърнаха в амбиции за частично преструктуриране на дълга и за поставяне на началото на социален план, който ще помага на най-нуждаещите се и ще стимулира икономиката, отбелязва "Стампа".

С победа на Ципрас, тройката кредитори на Гърция вече е минало, обобщава в. "Република". Изданието описва победата на Ципрас и на СИРИЗА на изборите като победа на Давид над Голиат. От Германия шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман призова Гърция да спазва международните ангажименти, които е поела. Това е една от първите западни реакции, които изразяват безпокойството на Европа заради появата на първото правителство в еврозоната, което открито обещава да анулира изискванията за икономии, подкрепяни от Тройката кредитори на Гърция.

Очертава се Ципрас да бъде най-младият премиер на Гърция за последните 150 години, посочва в. "Кориере дела сера". Идването на СИРИЗА на власт бележи смъртта на договорите с Тройката и излизане на Гърция от порочния кръг на строгите икономии. Така поне твърди Ципрас, отбелязва изданието.

Водещи новини

Още новини