Армията излиза по белгийските улици срещу тероризма

share

Белгия изпраща стотици войници да охраняват възможни мишени на терористични нападения, включително еврейски обекти и дипломатически мисии, след готвените нападения на ислямистка група, заяви министърът на отбраната Стевен Вандепут, цитиран от БТА.

До 300 военни ще бъдат разположени около посолствата на САЩ и Израел в Брюксел и институциите на Европейския съюз и НАТО.

„Много е важно да кажа, че това не беше просто решение, но беше необходимо в момент, когато полицията е свръхнатоварена, армията да влезе в поддържаща роля”, заяви Вандепут. Войниците ще подпомагат полицията поне до четвъртък, когато властите ще направят преглед на нивото на заплаха в страната, което тази седмица беше повишено до трета степен от възможни четири.

Сред местата, които ще бъдат охранявани от военните в Брюксел, е еврейският музей, където при ислямистко нападение през май миналата година бяха убити четирима души.

Войници ще бъдат изпратени и във втория по големина белгийски град Антверпен, където има голяма еврейска общност. „В Антверпен е най-голямата заплаха”, каза Вандепут, имайки предвид еврейската общност. „Това е също така мястото, където хората са най-разтревожени”, заяви той.

 

Водещи новини

Още новини