Самоубийствата в Гърция се увеличават заради кризата

share

Увеличава се броят на самоубийствата в Гърция заради кризата.

Все по-голям става и броят на хората, които посягат към наркотици и проституция.

Строгите икономически мерки и увеличаващата се безработица тласкат все повече хора в страната към отчаяние и зависимост от наркотици, а намаляването на разходите за здравеопазване показват, че вече все по-малко хора използват медицинска помощ.

"Състоянието на здравословното състояние на гърците е тревожно", подчерта Дейвид Стаклер, социолог от Университета в Кеймбридж.

Според резултатите от изследването, публикувано в медицинското списание "Ланцет", правят впечатление тревожните тенденции към почти двойно увеличаване на броя на самоубийствата, увеличаване на убийствата и растежа с 50 процента на ХИВ позитивните.

"Според гърците, здравето им се влошава, но не ходят на лекар, въпреки че трябва да го правят", обяснява авторът на изследването Стаклер.

Той отбелязва, че самоубийствата в Гърция са се увеличили с 17 процента от 2007 до 2009 г. и се очаква допълнително увеличение от 25 до 40 процента. Случващото се в Гърция е предупреждение за това какво може да се случи, ако бъде направено значително намаляване на здравните разходи по време на рецесия, отбелязва британският социолог, цитиран от "Курир".

Водещи новини

Още новини