Обама: Путин не е чак толкова умен

Getty Images/Guliver
share

Барак Обама заяви, че Владимир Путин е направил "стратегическа грешка" с анексията на Крим, което било "не толкова умен ход". Това обяви американският президент в интервю за националното радио на САЩ, цитирано от "Труд".

Обама припомни "онези 3-4 месеца", през които мнозина във Вашингтон смятали Путин за "гений", надхитрил САЩ с анексирането на Крим и пращането руски войски в Източна Украйна, с което разширил влиянието на Русия. Тези, които са смятали Путин за гений, са се оказали в грешка и доказателство за това е икономическата криза в Русия.

Обама обясни, че неагресивният отговор на Вашингтон под формата на все по-усилващи се санкции дал своя дългосрочен ефект - те направили руската икономика много уязвима от спада на цената на петрола. "Голямото ни предимство пред Русия е, че нашата икономика е динамична, жизнена, а тяхната - не. Те разчитат на петрола. Ние разчитаме на петрола, айпади, филми", посочи Обама.

САЩ разшириха до 34-ма "списъка Магнитски" с лица с наложени US санкции. Добавени са 4-ма висши чиновници - по 2-ма от Чечня и от Русия.

Водещи новини

Още новини