Експерт: Европа трябва да създаде екип за борба с епидемиите

share

Европа ще бъде уязвима, ако не приема епидемиите като проблем на националната сигурност по примера на САЩ, предупреди Петер Пиот, съоткривател на вируса на ебола, цитиран от Франс прес.

"Време е Великобритания и Европа да се сдобият с екип добре обучени хора", които да могат да се мобилизират бързо, заяви пред британският в. "Индипендънт" микробиологът, който е един от първите, открили вируса на ебола през 1976 година. "Нямаме такъв и това ни прави уязвими", предупреждава той.

Експертът смята, че американските Центрове за контрол и превенция на заразните болести са впечатляваща сила. "Ние нямаме такава "служба за разузнаване" за епидемиите. Не искате да зависите от информации, идващи от САЩ. Залогът е националната сигурност", подчертава професор Пиот.

Пиот е председател на екип, натоварен с координиране на работата на учените по епидемията ебола за Световната здравна организация. Той заяви, че усилията за борба с ебола са на път да дадат плодове и има вероятност това да е последната епидемия от ебола, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини