СЗО: Неизбежна е появата на нови случаи на ебола в Европа

  • 07 октомври 2014 21:08

  • 1734
  • 0
СЗО: Неизбежна е появата на нови случаи на ебола в Европа
© Getty Images/Guliver

Нови случаи на заразяване с вируса ебола неизбежно ще се появяват в Европа, но континентът е добре подготвен да предотврати разпространяването на хеморагичната треска, причинявана от този вирус. Това заявява в интервю за Ройтерс Жужана Якаб, регионален директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО).

Часове преди интервюто здравните органи в Испания съобщиха, че една медицинска сестра е носител на вируса ебола, което стана първият случай на заразен извън Западна Африка. Във връзка с това четири човека са били настанени в болница, за да се прекрати разпространението на болестта в Испания.

"Такива случаи на внасяне и подобни събития като в Испания ще има и занапред, с голяма вероятност", казва Якаб по телефона от офиса си в Копенхаген. По думите й това е "неизбежно" поради интензивните пътувания от Европа до засегнатите от епидемията държави.

"Но най-важното според нас е, че Европа все още е с нисък риск и че в частност западната част на европейския регион е най-добре подготвената в света да реагира на хеморагични трески, вкл. и от ебола", заявява европейският директор в СЗО.

Досега в няколко държави от европейския регион на СЗО - Великобритания, Германия, Норвегия, Испания, Холандия, Франция, Швейцария - са подлагали на медицинско лечение лица, контактували със заболели в Западна Африка, където хеморагичната треска от ебола вече отне живота на над 3400 човека.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини