Белгия и Франция водят интензивни преговори за „Дексиа”

Интернет
share

Правителствата на Франция и Белгия днес са засилили преговорите за разформироването на френско-белгийската банка „Дексиа”, която се оказа първата засегната от дълговата криза банка в Европа, предаде АФП.

Една от темите, по които трябва да бъде намерен консенсус, е цената на активите на финансовата институция. По този повод за тази сутрин е била предвидена среща между премиерите на двете страни Франсоа Фийон и Ив Льотерм. Няколко срещи ще се проведат и през следобедните часове на деня, като се очаква в тях да вземат участие финансовите министри на Франция и Белгия Франсоа Бароан и Дидие Рейндерс.В Белгия пък към края на деня не е изключено провеждането на „тесен министерски съвет”.

Според белгийската преса двете страни се опитват да се споразумеят за продажната цена на активите на „Дексиа” и за гаранциите, с които ще бъде обезпечена бъдещата „лоша банка”. След разформироването тази институция ще има за цел да изолира високорисковите активи на „Дексиа”, които в момента тежат на нейния баланс.

Водещи новини

Още новини