Берлин: Оптимисти сме за "Южен поток"

gettyimages
share

Надявам се да се върнем на масата на преговорите за "Южен поток", каза германският министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел, предаде РИА Новости.

Членът на правителството на Федералната република начело с Ангела Меркел пристигна в Брюксел на редовна среща със свои колеги от страните от Европейския съюз. Пред журналисти той заяви: Мисля, че за Южна Европа този проект е важен и се нямам да започнем да обсъждаме газопровода.

Габриел, отговаряйки на въпрос при какви условия могат да се възобновят разговорите, заяви, че става дума за решение на Русия и никой не може да повлияе върху Москва. По думите му отказът от изграждането на "Южен поток" не е катастрофа и проблеми с реализацията на проекта е имало още преди началото на кризата в Украйна. "Ние просто трябва да се надяваме, че ситуацията около отношенията между Москва, Киев и Брюксел ще се подобри", допълни той.

Руският президент Владимир Путин миналата седмица обяви за спирането на газопровода. Той обвини България и ЕС в блокиране на проекта. По-късно енергийният министър на Москва Александър Новак обяви, че решението е окончателно и не подлежи на промяна.

Водещи новини

Още новини