Меркел обвини Русия, че нарушава международното право

gettyimages
share

Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия, че нарушава международното право с интервенциите си в Украйна и подчерта, че  разрешаването на украинската криза ще изисква търпение, предадоха световните агенции.

"Нищо не оправдава пряко или непряко участие на Русия в сраженията в Донецка и Луганска области", каза Меркел в реч пред германския парламент, предаде БТА. "Действията на Русия поставиха под въпрос мирния ред в Европа и представляват нарушение на международното право", добави канцлерката. "Потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат между Москва и Киев заради сближаването на Украйна с Европа, не могат да бъдат основание за настоящата политика на Русия по отношение на тази страна", посочи Меркел. Тя подчерта, че нищо не може да оправдае анексирането на Крим от страна на Русия. Меркел предупреди, че разрешаването на украинската криза ще изисква търпение и упорство и подчерта, че икономическите санкции срещу Русия изглеждат неизбежни.

От началото на кризата в Украйна Меркел разговаря често по телефона с руския президент Владимир Путин. Неотдавна тя обсъди темата на двустранна среща с Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн. След тази среща тя обвини Русия, че подкопава мира в цяла Европа.

Водещи новини

Още новини