Президентът на Тотал бе награден посмъртно с ордена на Почетния легион

gettyimages
share

Президентът на френската петролна компания "Тотал" Кристоф дьо Маржори, който загина при злополука със самолета му на московското летище Внуково, е произведен посмъртно в офицер на ордена на Почетния легион. Постановлението бе подписано от премиера на Франция Манюел Валс и публикувано в държавния вестник "Журнал офисиел", предаде ТАСС.

В постановлението се посочва, че почетната награда се присъжда на дьо Маржори заради приноса му в развитието на компанията "Тотал" и на националния петролен отрасъл. Утре в Париж ще се състои траурната церемония в памет на Кристоф дьо Маржори в църквата "Сен Сюлпис" недалеч от френския Сенат. На нея ще присъства президентът Франсоа Оланд. Погребението на загиналия френски предприемач ще бъде във вторник на гробището "Керон" близо до нормандското градче Сен- Пер-сюр-Мер в присъствието на роднините и близките на покойника.

През нощта на 21 октомври на летище Внуково самолетът "Фалкон", изпълняващ полет Москва-Париж, се сблъска със снегорин при излитане, подпали се и рухна на пистата. Освен единственият пасажер - Кристоф дьо Маржори, загинаха тримата членове на екипажа. В момента се води следствие с участието на френски експерти.

Водещи новини

Още новини