45 минути Путин и Порошенко нищиха Украйна (обновена)

Getty Images/Guliver
share

45 минути продължи двустранна среща между президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко, предаде ТАСС.

Срещата бе при закрити врата, отбелязва БТА.

По-рано днес двамата лидери имаха срещи в така наречения нормандски формат, на които присъстваха германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Срещата на върха Азия-Европа (АСЕМ), която в продължение на два дни събра над 50 държавни и правителствени ръководители от двата континента, се превърна в платформа за неформални двустранни и многостранни разговори, целящи напредък в уреждането на конфликтите между Русия и Украйна.

Присъствието на руския президент Владимир Путин, неговите изяви и предварителните му изявления по време на междинната визита в Белград на път за Италия не само фокусираха вниманието върху него, но и създадоха впечатление, че инициативата е изцяло в негови ръце.

В Милано се редуваха двата формата - двустранен и многостранен - но във всичките присъстваше постоянно темата Русия-Украйна и участваше Путин, ако се изключат разговорите между германския канцлер Ангела Меркел и украинския президент Петро Порошенко.

Показателни са изявленията на участниците в неравностранния стратегически триъгълник Меркел-Путин-Порошенко. Според Меркел няма пробив в разговорите с руския президент относно решаването на украинската криза. Има умерен напредък по газовия въпрос, каза украинският президент Порошенко, който не е оптимист по отношение на въоръжения аспект на конфликта. Преговорите по украинската криза бяха "добри", според Путин.

Европейският съюз (ЕС) и Европейската комисия (ЕК) бяха представени от техните отиващи си председатели - Херман Ван Ромпой и Жозе Барозу. Италианският премиер Матео Ренци, който е ротационен председател на ЕС, подчерта, че лидерите са имали конструктивни дискусии, макар че остават все още много различия.

Почти липсва информация за форматите с участието на френския президент Франсоа Оланд и на британския премиер Дейвид Камерън. Финалът по-скоро остави чувството, че въоръженият конфликт в Украйна е подчинен на газовия спор, чийто застой пък повишава стратегическата важност на алтернативните маршрути за пренос на руски природен газ за централна и западна Европа.

Водещи новини

Още новини