Румънци се местят в България, за да пестят пари

share

Румънци се местят в България, за да пестят пари, като карат колите си с български регистрационни номера, пише румънският вестник "Капитал", съобщава "Стандарт".

Сега хиляди румънци купуват коли от България, но не сменят номерата им заради високите такси за това в Румъния. Така при катастрофа в Румъния, ако виновната кола няма застраховка "Гражданска отговорност", за щетите трябва да плати родният Гаранционен фонд. За да не изтичат средства от страната, преди дни от КАТ предложиха нови правила за регистрация на автомобили. Идеята е купувачът на кола да се задължи да я регистрира на свое име в 14-дневен срок след сделката.

В противен случай КАТ ще прекрати регистрацията. Новото правило още не е влязло в сила, а румънците вече имат решение на проблема. За да се избавят от високите такси за регистрация на кола в Румъния, те решиха да се преместят изцяло в България, пише вестникът. Получаването на постоянно жителство в България от гражданин на ЕС е лесно, цялата документация се подготвя от нашата фирма, от човека се изисква само лична карта и европейска здравноосигурителна карта, се посочва на сайта на фирма, която помага на румънци да регистрират колите си в България.

За да получи постоянен адрес в България, румънецът трябва да бъде акционер в българска фирма или да има собственост в страната. Затова въпросната фирма сключва от името на румънеца договор за наем на търговска площ в Русе, притежаван от нея, предоставя за попълване молба за постоянен адрес и внася 1000 евро в банкова сметка на желаещия. Така се спазва и изискването за наличие на извлечение от банкова сметка с 1000 евро, пише вестникът.

Цената за получаване на постоянен адрес и регистрация на автомобил в България е 300 евро, а след това се плащат още 600 евро, в които влизат гражданска отговорност на колата за една година, екотакса, регистрационни номера, талон, годишен преглед и комисионата на фирмата. Ако румънец иска постоянен адрес в България за други цели, а не за регистрация на кола, цената е 500 евро.

Водещи новини

Още новини