Ресторантьори въртят гозби с храна от боклука

share

Кафене в английския град Бристол предлага на клиентите си апетитни ястия, приготвени с храна от боклука. Ресторантьорите не боравят с полуфабрикати от вериги за бързо хранене, а с позавехнали заготовки или други продукти, извадени от кофите и рециклирани за консумация.

„Скипкичън” изкушава още клиентите с гозби от продукти с изминал срок на годност, изхвърлени от супермаркетите или други ресторанти.

Самите те се снабдяват със стоката си по любопитен начин – всяка нощ екип от доброволци излиза, за да търси из боклуците хранителни отпадъци, които все още са в състояние да се консумират и да се превърнат в манджа, пише "Новинар".

В менюто, което се мени всеки ден, има голямо изобилие и разнообразие. От наденички с доматен сос, зеленчуков гювеч и макарони с италиански колбас до средиземноморско плато, сьомга с винен сос, морски дарове и поне два вида десерт.

Идеята на младите хора, които стоят зад проекта „Истинската боклучава храна” (TRJFP) отбелязват, че желанието им е обществото да обърне повече внимание на проблема с похабяването на храната във Великобритания.

Организаторите твърдят, че са разработили много прецизен механизъм за запазване на находките от контейнерите, съблюдавайки всички изисквания за хигиена на храната. Доброволците вадят от боклука необходимото още щом продуктите попаднат в кофите. Оттам те веднага се поставят в хладилници.

Наред с това заведението разчита и на дарения от ферми, местни производители и домакинства, както и верига от ресторанти.

Като друг голям бонус от организацията отчитат политиката да се заплаща по преценка от клиентите. „Скипкичън” са убеди, че тя също е показател за големия фурор, който прави заведението напоследък.

Клиентелата в кафенето е много пъстра – от бизнесмени в костюми до бездомници, които се отбиват за обяд.

В края на миналата година датският ресторант “Rub & Stub” стана сензация с решението си предлага майсторски ястия, приготвени от изхвърлени хранителни продукти от супермаркетите. Целта на датчаните също е да се намали разхищението, но също така да се наберат средства за благотворителност. За разлика от радикалните екоактивисти, датските ресторантьори не ровят в кофите, за да се снабдят със стока. Те се опитват да договорят продуктите си директно от складовете на големите търговци, преди да са я изхвърлили.

Водещи новини

Още новини