Полша натиска НАТО да ускори плана за ПРО в Европа

share

Полша призова новия генерален секретар на НАТО да ускори плана за разполагане на противоракетен щит в Европа на фона на противоречията с Русия, съобщава "Франс прес".

Твърдо подкрепяме създаването на тази противоракетна система на НАТО, защото това има дълбок политически и отбранителен смисъл, каза полският президент Бронислав Коморовски на съвместна пресконференция с новия шеф на Алианса Йенс Столтенберг.

"Полша е решена да се изгради този противоракетен щит и противовъздушна система за отбрана - това не е важно само за Полша - и ние ще спазваме нашите задължения за американско участие в този проект", поясни полският президент.

Столтенберг, който избра Варшава за първата си чуждестранна визита в качеството си на шеф на НАТО, обяви, че Полша е ключова държава, която допринася за противоракетния щит.

Полша заяви, че миналата година е изхарчила 33,6 милиорда евро за собствен противоракетен щит.

През 2010 година страните членки на НАТО взеха решение за създаване на щит, базиращ се на американска технология. Проектът трябва да бъде завършен през 2020 г. Значителни елементи от него ще бъдат разположени в Румъния и Полша.

Водещи новини

Още новини