Унгария с официален протест срещу критики на Обама

gettyimages
share

Унгарското министерство на външните работи извика американския шарже д'афер в Будапеща Андре Гудфренд, за да протестира срещу изявление на президента на САЩ Барак Обама, критикуващо Унгария като една от страните, потискащи неправителствени организации, предаде БТА, цитирайки АФП.

В слово на 23 септември във Фондация Клинтън в Ню Йорк Обама изрази съжаление, че "от Унгария до Египет, продължава затягането на регламента и откритото сплашване, все повече насочено срещу гражданското общество". Президентът обвини също Русия, Венецуела, Китай и Азербайджан че сплашват неправителствени организации, припомня АФП. Официален протест беше връчен на американския дипломат, извикан вчера в министерството на външните работи в Будапеща, съобщи агенция МТИ, като цитира говорителката на министерството Юдит Фюлоп. Унгарският консервативен премиер Виктор Орбан вчера отхвърли критиките на американския президент, като заяви, че те "не се основават на факти".

В началото на септември унгарските власти извършиха обиски в офисите на неправителствени организации, финансирани с норвежки средства, и фискалните им лицензи бяха анулирани. Общо около 60 НПО, обвинени, че поддържат "политически дейности" са  разследвани от началото на юни. Будапеща твърди, че разследванията засягат само малка част от НПО, действащи в Унгария, които са зоподозрени в злоупотреби.

Водещи новини

Още новини