Авторът на Трейнспотинг: Лондон пречи на шотландците

gettyimages
share

Великобритания пречи на шотландците да управляват света, заяви авторът на книгата "Трейнспотинг" Ървин Уелш, предаде Интерфакс.

Писателят, чийто роман стана основа на известния филм със същото заглавие, е сред около 1300-те души, обявили се за излизането на автономната провинция от рамките на Обединеното кралство. Той коментира референдума на 18 септември по следния начин: Ние казваме "да", защото искаме нашата родина да просперира. Ние ще имаме шанса да вземе съдбата си в собствените си ръце. Лондон пречи на шотландците да управляват света.

Сред другите шотландски звезди, които се обявяват за независимостта на областта, са изпълнителят на главната роля в няколко филма за Джеймс Бонд – Шон Конъри, неговият колега от лентите "300" и "Фантомът от операта" Джерард Бътлър, артистът и режисьорът Алън Каминг, както и музикантите от групата Franz Ferdinand.

Много известни личности от Шотландия обаче застъпват целостта на Великобритания. Сред тях са певицата Сюзън Бойл и бившият мениджър на английския футболен отбор Манчестър Юнайтед – сър Алекс Фъргюсън.

Водещи новини

Още новини