Скандали вгорчиха юбилея на Силвио Берлускони

gettyimages
share

Премиерът на Италия Силвио Берлускони навършва днес 75 години, но той едва ли има какво да празнува, предаде АП.

Италия рискува да бъде погълната от дълговата криза в Европа, а към самия Берлускони всеки ден се отправят призиви да подаде оставка. Той не може да се отърве и от проблеми със съда - подсъдим е по четири процеса: три от тях свързани с деловите му начинания, а четвъртия - с обвинения, че е плащал за секс на непълнолетно момиче. А всекидневните медийни разкрития във връзка с личния му живот заплашват да го превърнат във "вечния обвиняем", посочва агенцията. Тази седмица той бе замесен в още един скандал с компаньонки, осигурявани за негови партита от италианския бизнесмен Джампаоло Тарантини. Според италиански депутати Берлускони непрекъснато се оплаквал, че е жертва на прокурорите левичари, които всъщност искали да го махнат от властта. Лошите новини и личните неприятности се трупат върху главата на милиардера политик, който вече не може да разчита на съюзниците си да го подкрепят в трудните времена. Последният скандал в правителството му избухна броени дни преди рождения ден на премиера, а министрите му продължават да се карат кой да бъде следващият управител на централната банка.

В телевизионно интервю снощи Берлускони заяви, че подаръкът за рождения му, който той самият желае най-силно, е политическите боричкания около него да спрат. "Това е толкова труден момент за Запада, за Европа и за Италия. Бих искал всички да спрат да се карат и да насочат усилията си към възстановяването на икономиката и извеждането на Италия от кризата", изтъкна той.

Единственият светъл лъч в политическото му битие засега е фактът, че независимо от скандалите парламентарното мнозинство зад премиера остава стабилно, посочва АП. Силвио Берлускони навлезе в политиката през 1994 г. и в момента кара трети премиерски мандат. Самият той се зарича, че няма намерение да се оттегли от властта докато не изтекат и петте години на сегашния му мандат през 2013 г.

Водещи новини

Още новини