Френската полиция изгони около 200 роми

share

Френската полиция е изгонила около 200 членове на ромската общност от лагер във френския южен град Марсилия, предава АФП.

Ходът, който се извършва шест месеца преди президентските избори във Франция, предизвика гнева на правозащитни организации. Държавният глава Никола Саркози се очаква да направи сигурността централна тема на все още необявената си кампания. Миналата година Саркози си навлече международна критика с политиката си на експулсиране на родени извън Франция роми. Около 150 полицаи взеха участие в прогонването на групата, която включваше деца и бебета. Нямало е насилие, но местният ръководител на Лига за човешки права отправи критика към операцията като „агресивна”. Той обвини градската община в неспазване на обещанието си през август за решение чрез преговори. „Днес единственият отговор, който имат, е полицията”, заяви Бернар Ейно.

Семействата са живеели в каравани и разядени железни и дървени колиби в близост до железопътна линия. Много от прогонените ще бъдат експулсирани до Румъния или България, ако не могат да покажат как могат да се самоиздържат.

Водещи новини

Още новини