Гърция преговаря с Русия за ограничаване на санкциите

share

Атина води преговори с Москва за ограничаване на въздействието на руските санкции срещу произведените в Европейския съюз, Норвегия, САЩ, Канада и Австралия храни, предаде Интерфакс.

Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос е публикувал официално изявление. "Ние непрекъснато обсъждаме как да осигурим възможно най-малко неблагоприятни последици от търговското ембарго и търсим решение да избегнем неприятното развитие на събитията", се посочва в документа, подписан от заместника на премиера на южната ни съседка Антонис Самарас. Според Венизелос Атина се опитва да защити гръцките селскостопански производители, да запази добрите си отношения с всички страни и в същото време да изпълни ангажиментите си към Брюксел.

Главната опозиционна сила СИРИЗА, която спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция, призова властта да отмени всички санкции срещу Русия, наложени на най-голямата по територия страна в света заради кризата в Украйна. Според лявата партия кабинетът следва логиката на Студената война, разпалена от САЩ. Вашингтон въвлече Гърция в търговска и икономическа война, твърдят от ръководството на СИРИЗА.

Руският премиер Дмитрий Медведев днес забрани вноса на плодове и зеленчуци от 32 държави.

Водещи новини

Още новини