ЕС за Москва: Може да приложим принципа "око за око"

gettyimages
share

Европейският съюз е готов да продължи със строгите мерки срещу Русия, ако Москва продължава да се намесва в Източна Украйна, каза представителят на Европейската комисия в Германия австриецът Рихард Кюнел, предаде Интерфакс.

"Що се отнася до заплахата Русия да затвори въздушното си пространство за самолети на европейски авиокомпании, то Брюксел може да приложи принципа "око за око", допълва австриецът.

Представителят на 28-те смята, че предложението за закриването на руското въздушното пространство за самолети от ЕС е дело на лоши съветници. "Въздушните коридори са определени от международни договори, които Москва, трябва да спазва", подчерта Кюнел. Той каза, че Русия не може да предприема едностранни мерки без да нарушава международното право. Ако Москва обаче предприеме такава стъпка, Брюксел може да се обърне към съответните световни институции.

"Освен това може да бъде приложен инструментът на възмездието – предприемане на реципрочни контрамерки. Това означава, че ЕС, без да чака дългите съдебни тъжби, просто да закрие небето на 28-те за руските самолети и да приложи принципа "око за око, зъб за зъб", подчертава Кюнел.

"Разработвайки мерките за въздействие срещу Русия, ЕС всеки път оставя възможност ефектът от санкциите да е минимален, за да може да се постигне компромис", допълни австриецът.

Водещи новини

Още новини