Полша поиска адекватно присъствие на НАТО в Централна Европа

share

В полската столица днес беше открита среща на върха на страните от Централна и Югоизточна Европа, съобщи ИТАР-ТАСС.

В нея участват президентите на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония, както и на страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Присъствието на войски на НАТО в Централна и Източна Европа трябва да е адекватно на случващото се в Украйна, заяви при откриването на форума полският президент Бронислав Коморовски.

Трагедията с малайзийския самолет трябва да ни мобилизира в търсенето на решения, засилващи сигурността по източния фланг на Европейския съюз и НАТО, отбеляза Коморовски. Елемент от този процес трябва да бъдат адекватното на ситуацията в Украйна присъствие на войски на съюза в нашата част от Европа, трябва да бъде разгърната инфраструктура, системно да се актуализират плановете за отбрана и да се организират учения, каза полският президент.

НАТО трябва да се върне към принципа за ефективно гарантиране на колективна отбрана на членовете си, подчерта Коморовски, цитиран от АФП. С особено внимание следим случващото се между Русия и Украйна, разглеждайки го като отношения между западния и източния свят, каза полският лидер.

Елемент от стабилизацията на източното съседство на НАТО и ЕС трябва да е последователната подкрепа за Украйна в областта на нейната интеграция и вътрешни реформи. Това е важно за нашата сигурност в бъдеще, изтъкна той.

Водещи новини

Още новини