Литовската президентка се обяви срещу "мистрализацията" на политиката на ЕС

gettyimages
share

Президентката на Литва Далия Грибаускайте отправи днес предупреждение срещу "мистрализацията" на политиката, водена от Европейския съюз. Така тя отново насочи вниманието към продажбата на френски хеликоптероносачи клас "Мистрал" на Русия, предаде АФП.

"Виждаме как се мистрализира политиката на ЕС", заяви Грибаускайте пред литовското радио Ел Ер Те по повод сделката на стойност 1,2 милиарда евро, заради която Франция бе разкритикувана от Запада. "Ценностите и сигурността са предадени в името на бизнеса, правилото 'купувай и владей' изцяло се прилага" от Русия, за да внесе разцепление сред страните от ЕС, заяви тя, преиначавайки поговорката "разделяй и владей".

"Продажбата на военни технологии на Русия в сегашните обстоятелства е неприемлива", добави литовската президентка. "Нерешителната" според нея политика на ЕС представлява "директна покана към агресора да се държи по-агресивно в бъдеще". "Нацизмът не бе спрян през 30-те, а в момента виждаме как великоруският шовинизъм води до такива неща като нападение срещу граждански самолет", каза тя. "Организаторите, поръчителите и доставчиците на оръжия трябва да бъдат съдени от Международния наказателен съд в Хага", допълни Далия Грибаускайте.

Очаква се днес тя да участва в насрочена във Варшава среща на президентите от страните в Източна и Централна Европа (България, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Словакия, Румъния, Полша и Чехия). Идеята е да се разработи обща позиция преди форума на НАТО през септември, но в днешния международен контекст се очакват най-вече разисквания по кризата в съседна Украйна, добавя АФП.

Водещи новини

Още новини