ЕП одобри нови санкции срещу Русия

gettyimages
share

Европейският парламент се отнася положително към разширяването на санкциите срещу Русия заради насилието в Украйна, пише газета.ру.

Днес депутатите от 28-те в Страсбург приеха резолюция за ситуацията в източноевропейската страна. Парламентаристите одобриха предложения от украинския президент Петро Порошенко мирен план и приветстваха подписването на споразумението за асоцииране между Киев и Брюксел. Законодателите също обявиха подкрепата на ЕС за украинското правителство на Арсений Яценюк.

"ЕП заявява, че Русия участва във военните действия и доставя оръжие на сепаратистите. Ние призоваваме Москва да изпълнява международните си задължения, да съдейства за провеждане на мирни преговори и да упражни влиянието си за прекратяване на насилието", пише още в документа.

Законодателите на блока също призоваха Украйна и Русия да освободят заложниците. ЕП отбелязва и необходимостта от засилване на контактната група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която трябва да помогне на Украйна за установяване на контрол и извършване на мониторинг в граничните райони.

Брюксел по-рано поиска разглеждане на въпроса за разширяването на списъка със санкции с юридически и физически лица. Досега в ограничителния списък присъстват 72 имена.

Водещи новини

Още новини