Берлин: Няма нужда от консенсус за номинирането на Жан-Клод Юнкер

gettyimages
share

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не би било проблем подкрепяният от нея кандидат за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да бъде избран без единодушие на лидерите на страните членки на Европейския съюз, предаде АФП.

На Европейския съвет в четвъртък и петък лидерите на 28-те трябва да номинират официално кандидата за председател на ЕК. Според правилата на ЕС е достатъчно кандидатът да получи квалифицирано мнозинство, за да бъде номинацията му валидна, обясни Меркел пред депутати от Бундестага. Изказването на Меркел е по повод съпротивата на Великобритания срещу кандидатурата на Юнкер. Според Лондон неговите възгледи са прекалено федералистки, а Обединеното кралство иска разхлабване на контрола на ЕС върху държавите членки. Премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще иска кандидатурата на Юнкер да бъде гласувана, което е прецедент за срещите на Европейския съвет, където решенията обикновено се вземат с консенсус.

Пред Бундестага германският канцлер увери, че последните консултации преди Европейския съвет протичат "в европейски дух" и че позициите на всички страни членки "се вземат под внимание".

Водещи новини

Още новини