Вигенин: Все още трудно се прави връзката между европейското и националното ниво

Булфото
share

В България все още трудно се осъзнава връзката между случващото се на европейско равнище и на национално ниво, коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин на конференция "Социалната алтернатива за Европа" в София.

Той отбеляза, че конференцията е опит да се върне европейската тема преди европейските избори. Финансовата икономическа кризата показа колко е значима ролята на Европейския съюз за европейските граждани, но тя доведе до голямо разочарование, до отслабване на вярата в Съюза и в неговите институции, посочи Кристиан Вигенин. Заради опитите да се насаждат антиевропейски настроения, той припомни, че над 60 процента от общия стокообмен е със страни-членки на ЕС, 65 процента от публичните инвестиции се извършват със средства по линия на европейските фондове. Около 80 процента от българската селскостопанска продукция се реализира на европейския пазар, а компании от страните-членки на ЕС са най-големите инвеститори в България. Около 65 процента от банките у нас са представителства или клонове на банки от ЕС.

Все по-голям брой български граждани работят или учат в държави-членки, посочи още външният министър. Той посочи, че предстоят и други дискусии по европейската тема преди предстоящите избори.

Водещи новини

Още новини