Австрия: Членството на Украйна в НАТО би провокирало Русия

share

"Влизането на Украйна в НАТО би провокирало Русия", заяви австрийският външен министър Себастиан Курц, предаде РИА Новости.

Ръководителят на дипломатическата централа във Виена заяви пред местно радио, че пълноправното членство на Киев в северноатлантическия пакт би било погрешна перспектива и би изпратило погрешен сигнал към Москва. Според Курц Украйна трябва да запази неутралния си статут и да остане извън всякакви военни блокове. В същото време той подчерта необходимостта Украйна да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, като документът не трябва да бъде насочен срещу Русия.

След отказа на бившия украински премиер Николай Азаров да подпише споразумението за асоцииране с ЕС на 21 ноември 2013 г. след няколко месеца бунтове в Киев на власт дойде проевропейското правителство на Арсений Яценюк. Новият кабинет изрази желание за членство в ЕС и Алианса.

Австрия не е член на НАТО, защото нейната конституция забранява на страната да участва във военни съюзи. Австрийски части участваха в няколко операции през 90-те в Персийския залив и на Балканите.

Водещи новини

Още новини