ЕС формулира санкциите срещу Русия

gettyimages
share

Страните членки на Европейския съюз се споразумяха за формулировката на санкциите срещу Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ, с чието съдържание агенцията се е запознала.

Санкциите ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна. Документът от седем страници описва в подробности ограничителните мерки, които ще бъдат предприети срещу Москва, ако тя не прекрати намесата си в Крим и не се съгласи на преговори с помощта на международни посредници за прекратяване на кризата в Украйна.
Ако документът бъде одобрен от външните министри на ЕС на срещата им в понеделник, това ще бъдат първите санкции, наложени от ЕС срещу Русия след края на Студената война, отбелязва Ройтерс. Това би било признак за сериозно влошаване на отношенията между Изтока и Запада, допълва агенцията. Документът е бил одобрен по т. нар. мълчалива процедура, съгласно която нито една държава член на ЕС не е възразила на предложените формулировки до предварително указания час 11.00 ч по Гринуич днес (13.00 ч българско време).

Външните министри на ЕС ще се съберат в Брюксел в понеделник, за да гласуват официално документа. ЕС обаче продължава да работи по уточняване на списъка с лица, които ще бъдат засегнати от санкциите, посочва Ройтерс. Вчера в Лондон представители на Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия, Швейцария, Япония и други страни са се събрали, за да обсъдят този въпрос, но не са приключили със съставянето на списък. Дискусиите продължават и списъкът ще бъде готов до понеделник, каза пред Ройтерс източник от ЕС.

Източници от ЕС твърдят, че руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров няма да бъдат сред лицата, срещу които ще бъдат наложени санкции, за да се запазят отворени каналите за комуникация с Москва. Санкциите ще обхванат приближени на Путин в службите за сигурност и армията, както и членове на руския парламент.

Ако Москва не се поддаде на този натиск, ЕС е готов да предприеме следващи стъпки, които може да включат оръжейно ембарго и други търговски ограничения, посочва Ройтерс. Може да бъдат наложени санкции и на самия руски президент.

Водещи новини

Още новини