НАТО праща самолети АУАКС над Румъния и Полша заради Украйна

share

НАТО ще започне разузнавателни полети със самолети за електронно следене АУАКС във въздушното пространство на Румъния  и Полша заради кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Разрешението е дадено от постоянните представители на страните членки на НАТО по препоръка на военния командващ на алианса генерал Филип Брийдлав.

Съединените щати искат да видят конкретни доказателства, че Русия е готова да приеме техните дипломатически предложения за уреждане на кризата в Украйна, обяви Държавният департамент на САЩ в изявление, цитиран от Франс прес.

Американският държавен секретар Джон Кери е направил известен брой предложения на руския министър на външните работи  Сергей Лавров, с когото се срещна три пъти през миналата седмица и разговаря по телефона в събота. Съединените щати все още  чакат руски отговор на конкретните си въпроси, се казва в изявлението.

Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки допусна възможността Кери да се срещне с Лавров и тази седмица, предаде  още Ройтерс. В същото време тя подчерта, че държавният секретар на САЩ иска Русия да възприеме сериозно американските дипломатически предложения.

Водещи новини

Още новини