НАТО преразглежда двустранните си отношения с Русия

share

НАТО ще преразгледа двустранните отношения с Русия и прекратява всякакви контакти, извън равнището на посланиците в Съвета НАТО-Русия. Това съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде БТА.

Засега няма да има срещи на военни и цивилни от НАТО и Русия извън Съвета, добави той. НАТО спира планирането на първата си съвместна с Русия - осигуряването на морския ескорт на кораб на САЩ за обезвреждане на сирийските химически боеприпаси. Това няма да се отрази на обезвреждането на химическия арсенал на Сирия, но руснаците няма да участват, поясни Расмусен. Действията на Русия водят до последици, заяви той. Надявам се натискът над Русия да прокара пътя за постигането на политическо решение на кризата в Украйна, допълни Расмусен.

Положението в Украйна създава сериозни усложнения за сигурността в евроатлантическото пространство, Русия продължава да нарушава териториалната цялост и суверенитета на Украйна, посочи той. Искаме да оставим вратата отворена за политически диалог, добави генералният секретар. Той допълни, че НАТО ще затвърди отношенията си с украинските военни и ще помага за тяхното обучение.

Водещи новини

Още новини