ЕК размаха пръст на Украйна (обновена)

gettyimages
share

Европейската комисия предупреди Украйна, че Европейският съюз може да предприеме действия срещу Киев, предаде РИА Новости.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу проведе телефонен разговор с президента на бившата съветска република Виктор Янукович. Португалецът призова властите в Киев да положат усилия за стабилизацията на страната, провеждане на диалог с опозицията. Барозу е напомнил, че ако в страната не се постигне напредък по урегулирането на конфликта, 28-те може да обсъдят евентуални действия срещу Украйна.

Янукович от своя страна е заявил, че е готов да работи за успокояването на обстановката. Украинският президент е пояснил, че в неговата страна не се предвижда въвеждането на извънредно положение. Янукович е заявил, че еврокомисарят по разширяването на ЕС
Щефан Фюле, който ще пътува утре до Киев, както и върховният представител по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която е вероятно да посети украинската столица през следващата седмица, са добре дошли, допълва БТА.

Кризата в Украйна е сред водещите теми на редици европейски политици. Френският президент Франсоа Оланд изрази вчера загриженост относно вълната от насилие, заляла източноевропейската страна. Той призна двете страни да се въздържат от силови акции. Подобно изказване направи и словашкият премиер Роберт Фицо. Според ръководителя на кабинета в Братислава властта и опозицията трябва да пристъпят към диалог.

Бившият полски президент Александър Квашневски събитията в Украйна могат да излязат извън контрол. Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че ще обсъди с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу евентуално въвеждане на санкции срещу украинското правителство, информира Нюзру.
 

Водещи новини

Още новини