Съдът в Страсбург гледа жалба на потърпевш от побоя пред джамия "Баня башъ"

share

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е решил да разгледа приоритетно жалбата на българския гражданин и мюсюлманин Вели Караахмед, пише capital.bg.

Караахмед беше един от пострадалите 20 май 2011 г., когато националисти, водени от лидера на "Атака" Волен Сидеров, нападнаха молещите се пред софийската джамия "Баня башъ".

Три години по-късно, прокуратурата продължава да разследва неизвестен извършител за случилото се.

В жалбата си Караахмед твърди, че "груповата, политическа антимюсюлманска агресия, на която е жертва, съставлява унизително отнасяне, в нарушение на правото му на свобода от такова. С действията и бездействията си българските власти са го лишили от ефективна защита.

От Българския хелзинкски комитет (БХК) помагат на Караахмед, като в средата на декември от съда са уведомили организацията, че българската държава има срок до края на март месец да предостави становище по жалбата и да каже дали ще се опита да сключи споразумение.

Според БХК държавата "не предоставя защита на жалбоподателя – нито превантивно, нито след факта". Вина носи Столичната община, която допуска "провеждане на агресивната демонстрация в непосредствена близост до храма, и то именно по време на молитвата". По време на нападението пък полицията "не съумява ефективно да неутрализира агресията и тя се консумира".

Прокуратурата пък е отказала да конституира Караахмед като пострадал в образуваното досъдебно производство за проповядване на омраза, защото според разпоредби това престъпление, чийто състав не включва резултат, няма жертви. Същевременно производство не е образувано за извършеното физическо насилие над хора и вещи.

Водещи новини

Още новини