Холандия приютява руските гейове

share

Холандският външен министър Франс Тимерманс разкритикува днес въведения в Русия закон, забраняващ хомосексуалната пропаганда сред малолетни, и заяви, че нарушаването на правата на хомосексуалните може да бъде основание за търсене на убежище в Холандия, предаде Ройтерс.

Дипломатическите отношения между двете страни са напрегнати след поредица инциденти и острите изказвания на Тимерманс в писмо до парламента могат да ги влошат допълнително. "Законът срещу хомосексуалната пропаганда има заклеймяващо и дискриминиращо действие и допринася за създаване на хомофобска среда", посочва в писмото Тимерманс. Нечовешкото отношение или нарушаването на основните права на руските лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални може да бъде правно основание за искане на убежище, допълва той. Положението на тези хора, включително възможните последици от новия закон, ще се взема, разбира се, под внимание при
разглеждане на молбите за убежище. Нарушаването на правата би довело до издаване на разрешение за убежище, отбелязва министърът.

Тимерманс е избрал малко странен момент за писмото си, предвид това, че на 9 ноември холандският крал Вилем-Александър и съпругата му кралица Максима ще се срещнат с руския президент Владимир Путин по време на държавното си посещение в Русия за отбелязване на 400-та годишнина на двустранните дипломатически отношения, смята Ройтерс.
 

Водещи новини

Още новини