Гейовете с право на убежище в друга страна, реши Европейският съд

  • 07 ноември 2013 17:47

  • 1589
  • 2
Гейовете с право на убежище в друга страна, реши Европейският съд
©

Гейовете ще могат да получават убежище, ако са преследвани в собствените им страни. Така реши Европейският съд в Люксембург, предаде АП.

Съществуването на закони, които лишават от свобода хомосексуалистите "може да представлява акт на преследване само по себе си", ако те се прилагат рутинно, постанови съдът.

Не може да се очаква хомосексуалистите да прикрият своята сексуална ориентация в родината си, за да избегнат преследване, тъй като би означавало да се откажат от "личната си идентичност", подчертават от съда.

Европейският съд взе това решение във връзка с три случая на лица от Сиера Леоне, Уганда и Сенегал, които търсят убежище в Холандия.

По света има повече от 70 страни, които имат закони за криминализиране на хора на основата на сексуалната ориентация, според международна организация.

Някои страни от ЕС вече приемат сексуалната ориентация като причина за даване на убежище при определени обстоятелства, но решението на съда изяснява тази политика и обвързва всички 28 страни на ЕС.

Все още остава неясно как националните правителства трябва да проверяват личните твърдения на хора, че са с различна сексуална ориентация. Не се очаква съдът да излезе с решение по този казус преди 2014 година.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1589 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.11.10 | 16:47

1
Добре, че е Холандия, та точно там да си култивират болните отпадъци.

2013.11.10 | 16:49

2
Ей, ти се оказа по-голям съдия от папата, бе!

Добави коментар

Водещи новини