Три партии в Люксембург се обединяват срещу Жан-Клод Юнкер

share

Либералите, социалистите и Зелените обявиха снощи, че започват преговори, за да отстранят от властта Християнсоциалната народна партия (ХСНП) на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, заемащ този пост от 18 години, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Председателят на Либералната партия Ксавие Бетел заяви пред журналисти, че ръководството на партията е дало "мандат" за започване на преговори за съставяне на трипартийна коалиция. Той изтъкна, че трябва да се постигне споразумение за управленска програма. "Трябва друга политика, за да измъкнем страната от кризата", заяви Бетел. Ръководството на Социалистическата партия също реши да започне преговори с либералите и Зелените. "Ние проведохме срещи с либералите и Зелените и си дадохме сметка, че имаме най-много общи точки с тези две партии", заяви лидерът на социалистите Етиен Шнайдер.

Трите партии получиха общо 32 от 60 места в парламента на предсрочните избори в неделя. Партията на Юнкер спечели 23 места, по-малко в сравнение с изборите от 2009 г., но остана първа политическа сила в страната.

Водещи новини

Още новини