Скандал в ООН заради грузинския президент

share

Делегацията на Русия напусна залата на ООН по време на изказването на грузинския президент Михаил Саакашвили пред Общото събрание на Световната организация. Руската делегация бойкотира държавния глава в знак на несъгласие с оценките, които той направи. Според постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин изказването на Саакашвили е било "русофобско и с антиправославен характер". Чуркин дори намекна, че президентът на Грузия има проблеми с психичното здраве, съобщи "Всеки ден", цитирани от "Новинар".

От трибуната на ООН Саакашвили обвини Русия в опит да попречи на прехода към демократично управление в бившите съветски републики и сближаването им с Европа. Освен родната си Грузия, Саакашвили визира Украйна и Молдова. Той разкритикува и идеята на руския президент Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз в противовес на ЕС.

"Създаването на Евразийски съюз цели възстановяване на Съветската империя. Но идеята е обречена на провал", заяви Саакашвили, отделил в речта си особено внимание на вътрешните проблеми на Русия като корупцията, несправедливите съдебни процеси, необходимостта от модернизация на икономиката, зависимостта й от енергоносителите, както и дискриминацията и преследването, на които са подложени жителите на редица региони, от които на първо място Кавказ.

В обслужване на руските имперски интереси и амбиции грузинският президент обвини и Руската православна църква. Саакашвили заяви още, че именно Москва е разпалила военния конфликт в Южна Осетия, за да може след това да я окупира, както е окупирала и Абхазия, допреди това част от Грузия. Това е последното участие на Саакашвили в Общото събрание на ООН в качеството му на президент на Грузия, тъй като мандатът му изтича следващия месец.

Водещи новини

Още новини