Катрин Аштън призова Съвета за сигурност да поеме отговорност за Дамаск

share

Сирия "напълно" да предаде химическите си оръжия и Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорностите си, призова шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън, цитирана от "Франс прес".

"Постоянно подчертавам нуждата от продължаване на усилията на Съвета за сигурност", каза Аштън пред депутатите в Европейския парламент.

Повечето страни от ЕС са против призива на Великобритания и Франция да се присъединят към водена от САЩ военна коалиция за нанасяне на удар срещу режима на Асад и призовават за политическо разрешение чрез ролята на ООН.

"Ролята на Съвета за сигурност е решаваща и незаменима. Жалко е, че Съветът не може да постигне споразумение как да поеме отговорностите си по отношение на сирийския конфликт", изтъкна тя по време на дебата за Сирия в европарламента.

Аштън подчерта, че е жизненоважно да се използва руското предложение за изземване на химическите оръжия на Сирия и евентуалното тяхно унищожаване.

"Обаче ние трябва да процедираме предпазливо и да разгледаме тези развития. Първо и преди всичко сирийският режим трябва да се съгласи на такова международно действие напълно и без условия", поясни ръководителят на външната политика на ЕС.

Тя повтори позицията на ЕС, че "няма военно разрешение" на конфликта. Усилията да се проведе мирна конференция, позната като Женева-2, трябва да продължат, смята тя.

По-рано шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу също призова Сирия да покаже готовност "без отлагане".

Водещи новини

Още новини