ЕС предупреди Мадрид да не налага такса за Гибралтар

share

Европейската комисия изрази днес надежда, че Испания и Великобритания ще успеят да уредят сами последния си спор за Гибралтар, но предупреди Мадрид, че налагането на гранична такса от 50 евро би било незаконно, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на ЕК заяви, че таксата, предложена от испанския външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, не е допустима.

"Всяка такса, наложена на границата на страна членка, ще бъде незаконна според законодателството на ЕС. Незаконна. Несъответстваща на законодателството на ЕС". Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу обсъди днес спора за Гибралтар в телефонен разговор с испанския премиер Мариано Рахой. Барозу се е съгласил, че в граничната зона на Гибралтар трябва възможно най-скоро да се изпрати мисия на ЕС за установяване на фактите. Тя трябва да установи състоянието на граничния контрол и движението на хора и стоки, се казва в изявлението на ЕК. Барозу е изразил надежда, че Испания и Великобритания ще успеят да решат въпросите в съответствие с европейското си членство.
Рахой е защитил граничния контрол, който според него е необходим за борбата с контрабандата на наркотици и тютюн.

Според него проверките са в съответствие с политиката за сигурността на страните членки на Шенгенското пространство за
свободно движение.

Гибралтар и Великобритания не са част от Шенген. Освен предложението за налагане на гранична такса от 50 евро на влизащите и напускащи Гибралтар, за да се осигурят компенсации за загубите на испанските рибари, Маргальо спомена по-рано и за възможно разследване за финансови измами на гибралтарци, живеещи в Испания.

Водещи новини

Още новини