Френски кмет плаши със самоубийство - не иска цигани

share

Кметът на френското селце Шаван заплаши, че ще се самоубие, ако в населеното място се появят цигани. „Няма да допусна цигани в Шаван. Абсурд е цигани да си направят тук палатков лагер подобно на други градове във Франция. Случи ли се това, ще се самоубия," коментира градоначалникът Пол Ренода пред вестник „Паризиен".

Подобна заплаха кметът отправи и в края на миналия месец, като съобщи за намеренията си по местната радиостанция. Скоро след това селските полицаи го навестили, за да се уверят, че е в добро психическо здраве.

„Не съм луд, съвсем нормален съм. Ако бях луд, значи и останалите 183 жители на Шаван са луди. Защото никой от тях не иска заселването на цигани тук", заяви Ренода, чиято ловна пушка за всеки случай е била конфискувана от полицията.

Кметът декларира, че не желае номадите повече да се настаняват в селото, въпреки че са платили разходите за ток и вода и са оставили мястото чисто.

Във Франция живеят около 400 000 цигани, 95% от които имат френско гражданство. Повечето от тях пътешестват из страната с фургони, като никъде не се задържат за дълго.

Градските власти са длъжни по закон да предоставят на номадите място за разполагането на табора им. Циганите обаче често недоволстват, че местата са неудобни.

Водещи новини

Още новини