Кристин Лагард: Няма алтернатива на икономиите

share

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард настоя, че алтернатива на рестриктивните мерки, които се прокарват в Европа, няма.

Нейното изявление прозвуча след масовите демонстрации в няколко страни с призив за край на политиката на рестриктивни мерки, предаде АФП.

"Няма алтернатива на икономиите", заяви Лагард пред швейцарската телевизия RTS.

"Ситуацията е трудна”, призна тя и добави, че страните трябва едновременно да спазват "бюджетна дисциплина", "да въведат елементи на растеж” и да насърчат "инвестициите в заетостта".

Интервюто беше проведено в кулоарите на симпозиум в Санкт Гален в Североизточна Швейцария, който всяка година събира ръководството на международни икономически институции.

Лагард подчерта, че завръщането към старата схема, в която дефицитите бяха извън контрол, не е възможно, като добави, че политиката на стимулите не е верният път, "тъй като това означава още дълг".

Нейният коментар дойде ден след като десетки хиляди разгневени от икономиите граждани в няколко държави от разтърсената от кризата еврозона, настояха да се сложи край на рестриктивните мерки, които много обвиняват за стагниращия ръст и растящата безработица.

Водещи новини

Още новини