Кристин Лагард вече е „наблюдаван свидетел"

  • 25 май 2013 14:35

  • 1517
  • 0
Кристин Лагард вече е „наблюдаван свидетел"
© Getty Images/Guliver

Френските магистрати решиха в петък да не започват официално разследване срещу шефа на Международния валутен фонд Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 заради ролята й в арбитраж, позволил на приближен на бившия президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в да получи 285 млн. евро, съобщи Ройтерс.

Вместо това Лагард стана „наблюдаван свидетел", което означава, че при бъдещи изслушвания, тя ще отговаря на въпроси като свидетел в присъствието на адвокат.

Това се случи, след като шефът на МВФ дава показания в продължение на два дни във връзка с решението си през 2008 г., когато заемаше поста финансов министър в правителството на Саркози, да използва арбитраж за разрешаване на правен спор между държавата и бизнесмена Бернар Тапие.

Решението е положително за Лагард, тъй като официално разследване срещу нея би било много по-унизително, коментира агенцията.

Излизайки от съда в Париж в петък вечерта Лагард прочете предварително написано изявление, в което посочи, че не е действала срещу обществения интерес, както и че решението на съда е било очаквано.

От МВФ отново обявиха, че имат пълно доверие на Лагард, която пое поста от предшественика си Доминик Строс-КанДоминик Строс-Кан  Доминик Строс-Кан - фрeнски политик и  икономист. Роден на  25 април 1949 г. в Ньой. Завършва, напуснал в средата на 2011 г. заради секс скандала с камериерка в нюйоркски хотел.

Последвайте канала на

1517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини