Калфин: Бюджетните съкращения не бива да влошават работата на ЕП

share

Европейският парламент трябва да търси баланс между повика за бюджетни икономии и необходимостта депутатите да могат да работят и да постигат резултатите, които очакват от тях гражданите. За това призова Ивайло Калфин в Страсбург по време на дебат за приоритетите за финансиране на парламента през 2014 г., предаде БТА.

Следващата година е изборна и парламентът ще има допълнителни разходи. За да отговори на настроенията за икономии, парламентът планира 1% по-малко от 2013 г., въпреки допълнителните разходи около изборите и присъединяването на Хърватия. Съкращенията идват за сметка на разходите за пътуване и командировки, които са замразени на нива от 2009 г., както и на писмените и устните преводи на всички официални езици. Заради порасналите ангажименти на парламента, произтичащи от Лисабонския договор, членовете на Европейския парламент се изправят и пред недостиг на експерти, които да подпомагат законодателната им дейност и да правят независима оценката на въздействието от прилагането на нови инициативи. Според Калфин засега икономиите не застрашават езиковото многообразие, но икономиите не бива да влияят на прозрачността и ефикасността от работата на парламента. Гражданите не бива да бъдат лишавани от възможността да следят в интернет заседанията на парламентарните комисии на родния си език, смята той.
Калфин призова колегите си да не правят партийна политика от работата на парламента и да не се поддават на популизъм, настоявайки за драстично намаляване на разходите, включително за отказ от едно от седалищата на Европейския парламент, което би било нарушение на Лисабонския договор.

Ивайло Калфин се изказа и по приемането на отчетите за изпълнението на бюджета на европейските институции за 2011 г. Като докладчик за групата на социалистите той изрази задоволство от факта, че Европейската сметна палата не е открила сериозни грешки при изпълнението на бюджета. Калфин обаче разкритикува Съвета, който за пета поредна година отказва да предостави на парламента подробности за бюджетните си разходи. Европейската дипломатическа служба се е справила успешно с първия самостоятелно управляван от нея бюджет след създаването й. Трябва обаче да се увеличи наемането на персонал от новите страни членки и да се подобри и работата по обществените поръчки.

Водещи новини

Още новини